Forum grada Preloga

Dobrodosli na novi forum
 
Početna stranicaPočetna stranica  FAQFAQ  PretraľnikPretraľnik  ČlanstvoČlanstvo  Korisničke grupeKorisničke grupe  RegistracijaRegistracija  LoginLogin  

Share | 
 

 KRATKA POVIJEST ČEHOVCA

Go down 
Autor/icaPoruka
Leon
GostPostajNaslov: KRATKA POVIJEST ČEHOVCA   sub srp 19, 2008 5:08 am

Čehovec svoje ime najvjerojatnije zahvaljuje doseljenim obrtnicima iz Češke, koji su se tu nastanili i osnovali mjesto Čehovec.
Sela ili filijale koje su nekoć pripadale ili danas pripadaju župi nisu jednako stare. Goričan, Sv. Juraj (Trninc), Hodošan, Čehovec i Palinovec spominju se ili kao mjesta ili kao posjedi već u 13. stoljeću, dok se Donji Pustakovec, Donji Hrašćan i Turčišće spominju sredinom 17. stoljeća.
U proljeće 1241. godine provalili su u Mađarsku Mongoli i Tatari koji su iduće godine preko zamrznute Drave i Mure provalili u Međimurje nastavljajući svoj rušilački pohod po Hrvatskoj. Sigurno su tada bile razvaljene i zapaljene mnoge međimurske crkve. Nakon odlaska Mongola zaredale su parnice o vlasništvu nad imanjima. Kralj Bela IV. iz zahvalnosti onima koji su mu na bijegu pred Tatarima kroz Hrvatsku pomagali podjeljivao je mnogim mjestima i plemićima posebne slobode i imanja. Među njima spominju se i darovana selišta, a jedno da se nalazi kod Jalše (Gelse) i da mu granica na istoku dopire do imanja Goričan (Kerechen). Potok Jalše doista se nalazi kod Donjeg Kraljevca i teče sjeveroistočnim pravcem prema Goričanu gdje ga već zovu Sratka. Prema tome, ovo se imanje nalazilo kod Donjeg Kraljevca. U spomenutoj se ispravi spominje da dio imanja na zapadu graniči sa „Chenesa", što bi moglo biti iskrivljeno ime za mjesto Čehovec koje se nalazi zapadno od Donjeg Kraljevca
Car Leopold naredio je 3. travnja 1670. da se grofu Petru Zrinskom zaplijenji sva njegova imovina . Kraljevi opunomoćenici objavili su popis imanja Zrinskih 19. svibnja 1670. godine i tu saznajemo da je u Donjem Međimurju grof Zrinski bio gospodar trgovišta Prelog, Legrad i Kotoriba, a kmetovi mu bijahu žitelji brojnih današnjih sela među kojima je i Čehovec.
Krajem XVIII. stoljeća, točnije 16. studenog 1790. u Međimurju je osnovano 9 novih župa (spomenimo Goričan i Draškovec...). U Draškovcu je osnovana nova župa kojoj su iz župe Prelog pripala naselja Donji Kraljevec, Hemuševec i Oporovec, a iz župe Donji Vidovec selo Ćukovec. Selo Čehovec iz Župe Prelog priključeno je župi Sveti Juraj u Trnju. Tada Čehovec dobiva svoju prvu kapelu. Podignuta je sigurno na mjestu na kojem se prije nalazio pil koji se spominje 1768. godine s napomenom da ga uzdržava selo.
Vizitator spominje 1822. godine da se u Čehovcu gradi kapela koja još nije dovršena. Dvadeset godina kasnije spominje se da se u kapeli nalazi jedan oltar sv. Roka i da vjernici uzdržavaju kapelu (K.v. 1841.,106-114.). Kapela je bila obnovljena 1845./46.
[Vrh] Go down
 
KRATKA POVIJEST ČEHOVCA
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
Forum grada Preloga :: NAŠA OKOLNA MJESTA :: ČEHOVEC-
Forum(o)Bir: