Forum grada Preloga

Dobrodosli na novi forum
 
Početna stranicaPočetna stranica  FAQFAQ  PretraľnikPretraľnik  ČlanstvoČlanstvo  Korisničke grupeKorisničke grupe  RegistracijaRegistracija  LoginLogin  

Share | 
 

 Lazy Cube-sijamka

Go down 
Autor/icaPoruka
susjeda
GostPostajNaslov: Lazy Cube-sijamka   pet srp 18, 2008 11:36 am

Lazy Cube

Moja sijamka Lazy Cube sanja tortu od miševa. Kako to znam? Ha, nisam baš siguran, ali: o čemu bi inače sanjala jedna kućna mačka? O lovu na krticu između gredica. O skrivanju pred zahuktalim usisivačem. O rušenju mobitela s kamina (uvijek iznova). O mačjoj skupštini iza zaboravljene sjenice u vrtu. O velikoj krađi vune. O demarkaciji ničije zemlje između susjedova mačka i susjedinog jazavčara. O algebarskoj muci prebrajanja mačića u leglu. O kušnjama poluotvorene riblje konzerve. O igri ptičicom od svilenog papira. O hvatanju teniske loptice s televizijskog ekrana. O strastvenom deranju nepročitanih novina. O sunčanju na strehi. O penjanju na jorgovan. O tegobnom slušanju klasike. O velikoj nepremjerenoj zemlji s onu stranu podivljale rijeke. O tomu moja Lazy Cube sanja, brkovi joj se trzaju kao skakavčeve antene, rep zadebljava, pa stanjuje, uši traže zvukove kao suncokret sunce.

O čemu sanja čovjek? Lepeza naših snova zastrašujuće je rastrta. Obuhvaća čitav svijet i ono što naziremo unutarnjim okom preko obzora vidljivog svemira i svih svemira koji kroz nas prolaze, a da ih nismo svjesni, da ih ni ne možemo biti svjesni. U naše snove stanu svi tuđi snovi i još ima mjesta za snove snovitih namjernika koji sanjaju u našim snovima. Nađe se u njima svega zamislivog, ali još više onog nezamislivog, onog što se shvaća samo u snu, dok počesto ipak ostane vječito neshvaćeno, kao nepronični znak iz nekog drugog prostornovremenskog kontinuuma.

O čemu sanja stroj? Ma, ne, ne mislim naravno na omaminu singericu, već na sofisticirani računar tako uznapredovale tehnologije da ga možemo shvatiti inteligentnim entitetom. Umjetna inteligencija. Takva koju doživljavamo sebi ravnom; komunicirajući posredno s njom dobivamo dojam da besjedimo sa živim čeljadetom. Reklo bi se – evo jednog/jedne od nas! Ako sanja, o čemu sanja?; ako sanja, što još možemo okusiti od njegove/njezine intime?

I sada dolazimo do ključnog pitanja, koje u meni zrije već neko vrijeme: može li umjetna inteligencija autonomno razviti religioznost?

U cilju pokušaja iznalaženja odgovora na to pitanje koje sam si postavio (a sada ga postavljam svima) - tražim vašu pomoć. Odgovorom na to pitanje moglo bi se svakako doći i do odgovora na neka trajna i kompleksna pitanja o religioznosti čovjeka. Mogu li strojevi razviti religioznost? Ako mogu, u kom stadiju njihova razvoja to možemo očekivati? Hoće li ta religioznost sličiti ljudskoj? Hoće li se manifestirati kao monoteizam, politeizam ili nešto posve novo? Hoće li vjera obuzeti sve ili samo neke? Hoće li se istovjerujući udruživati u vjerničke zajednice? Kako će one izgledati? Hoće li razviti svoje samostalne kanone, dogme, obrede, blagdane, svetačke figure? Hoće li se pozivati na temeljne svete spise, poznatog ili nepoznatog porijekla? Hoće li se pouzdati u proročanstva? Hoće li slijediti nauk vjerskih mislilaca? Hoće li imati svećenstvo? Religijsku hijerarhiju? Hoće li nastojati živjeti u skladu sa svojim vjerničkim nazorima? Hoće li gajiti eshatološke nade i što bi te nade napokon mogle značiti nestalnom stvoru koji prestaje postojati izvlačenjem utikača iz električne utičnice? Kakav će se odnos uspostaviti između ljudskih i "strojnih" vjernika? Kako će se ovi drugi postaviti prema drevnijem postojanju ljudskog roda? Hoće li progoniti inovjerujuće? Hoće li prezirati nevjerujuće? Hoće li samostalno pokretati vjerske ratove?

Lazy Cube se budi i razmatra mogućnost lagane popodnevne jauzne od ostataka ručka. Na lažnom suncu nakon kratke kiše u njezinim očima vidim Egipat.
Matitjahu
[Vrh] Go down
 
Lazy Cube-sijamka
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
Forum grada Preloga :: PRELOG :: Vjerski život-
Forum(o)Bir: