Forum grada Preloga

Dobrodosli na novi forum
 
Početna stranicaPočetna stranica  FAQFAQ  PretraľnikPretraľnik  ČlanstvoČlanstvo  Korisničke grupeKorisničke grupe  RegistracijaRegistracija  LoginLogin  

Share | 
 

 Smisao kroz misao

Go down 
Autor/icaPoruka
Bodulka
prelog confidential
prelog confidential
Bodulka

Broj postova : 290
Join date : 15.09.2008

PostajNaslov: Smisao kroz misao   pet lis 03, 2008 6:47 am

Ovdje možemo proćitati
divne misli našeg dragog pastira
Fra Miroslava Bustruca...!!
__________________________

Trčati za vremenom ili ići ukorak s vječnošću?!


Vrijeme u kojem živimo jest vrijeme kad se na sve strane, u svim mogućim i nemogućim situacijama čuje riječ koja poprima tonove zabrinutosti, a ona glasi: nemam vremena. Nedostaje nam vremena da bismo obavili sve što trebamo, osjećamo se pritisnuti obvezama, terminima, nenadanim susretima.

Izumili smo sredstva bržeg međusobnog povezivanja, zrakoplov i Internet, javna i osobna prometala, ali kao da smo pritom izgubili vezu sa samim sobom. Trčeći za vremenom počeli smo kaskati za sobom i za svojom biti, svojim središtem i svojom nadvremenskom sigurnošću, vječnošću.

A vječnost je mudro sagledavanje vremena. Ulaziti u vječnost znači imati vremena napretek. Da bi se ušlo u vječnost, a da pri tome ne moraš nužno fizički umrijeti, potrebno je zastati i uspostaviti vezu s Vječnim. To se zove molitva. Molitva je zato gubljenje vremena ali samo zato da bi se stekla vječnost, i da bi iz toga potekle rijeke bezbrojno darovanih sekunda, minuta, sati, dana, mjeseci, godina drugima a da istovremeno čovjek se ne osjeti prikraćenim, zakinutim, osiromašenim u sebi i za sebe.

Jer pronalaziti vremena za Boga znači od njega dobivati vrijeme za sebe i za ljude, za poslove, obaveze, za planove i nadahnuća, za odmore i umore. Znači dobro moći htjeti raspoređivati svoje vrijeme da mi budemo njegovi upravitelji, a ne njegovi robovi. Pa eto zato je dobro da zajedno promislimo o potrebi dobrog korištenja vremena.Čuj:

«Vidje on silan svijet, sažali mu se nad njim te im je govorio o neodoljivoj Božjoj ljubavi. A kad je pala večer, rekoše njegovi učenici: Gospodine, otpusti taj narod, već je kasno, a nemaju ni vremena. Pružite im vi, reče on, dajte im od svog vremena! Ta ni sami nemamo vremena, odgovore oni, a ono što imamo – to malo- kako rasporediti na tolike?

Ali među njima je bio jedan, koji je imao još pet slobodnih termina, za svaki slučaj i uz to dva puta po četvrt sata. Isus, uz smiješak, uze tih pet termina i ono dva puta po četvrt sata u svoje ruke. Pogleda u nebo, zahvali, blagoslovi i davaše svojim učenicima da to dragocjeno vrijeme podijele mnoštvu. I gle: to malo doteklo je svima. Na kraju, još je preostalo punih dvanaest dana od ono malo vremena. Pripovijeda se da su se svi čudili. Vidješe, naime, kako je od nemogućeg postalo moguće. (Prema Mt 13, 13-20)»

Poštovani čitatelju, imaš li vremena da budeš sretan. Pronalaziš li vrijeme da živiš. Smijem li te pitati, a da se pritom ne uvrijediš, kada si zadnji put živio, onako od srca, punim plućima? Mi ne znamo koliko ćemo na ovoj zemlji živjeti, i zato se pitamo jeli pametno umišljati kao da ćemo na ovoj zemlji živjeti vječno. Je li mudro ne uvažiti cjelokupnost našega života, počevši od vremena življenja u majčinoj utrobi, povezavši to s vremenom života u utrobi ovozemaljske egzistencije, od kolijevke pa do groba, da bismo to povezali s onim vremenom koje se po našoj smrti i rađanju za Nebo postaje vječnost. To je naime smrt za ovaj, ali i rođenje za treći, vječni i neuništivi svijet.

U punini vremena Netko je k nama došao da nam pomogne osmisliti život, promisliti da li je ovo kako živimo dovoljno dobro ili bi se moglo i bolje i mudrije živjeti. Vidjeti da postoji Gospodar vremena, ali i nesebični darivatelj vremena. Zato blagoslovi svaku svoju sekundu, svaku minutu, svaki sat i svaki dan, svaki mjesec i svaku godinu života. Zamoli Gospodina svoga i Gospodara vremena i vječnosti, ali i autora tvoga da iz svega toga izvuče ono što bi za tebe i za one oko tebe bilo pogubno. Da ti udijeli mir svoj, blagoslov svoj, nesputanost, slobodu. Da ti udijeli da možeš uživati u vremenu, da ne moraš loše vrijeme uzimati kao dobru izliku za loše raspoloženje.

Znati da i kada je oblačno da postoji sunce koje i tada grije i svijetli jednakom snagom. Znati kada kušnje dolaze i kada se čini da je i Bog nestao, kada se čini da je ljudskost izumrla, kada se čini da je ljubav postala već prezastarjela riječ i postala neupotrebljivom, da shvatiš da ipak postoji Netko tko ti je darovavši ti vrijeme omogućio da se u tom vremenu razvijaš do unedogled, koji ti je darovao i duh i dušu i tijelo.

Tvoje tijelo i psiha uronjeni su u vrijeme, ali ako duhom uranjaš u vječnost, tada ćeš imati blagoslov osmišljenog vremena. Tako neka ti bude.fra Miroslav Bustruc
[Vrh] Go down
Korisnički profil
Bodulka
prelog confidential
prelog confidential
Bodulka

Broj postova : 290
Join date : 15.09.2008

PostajNaslov: Re: Smisao kroz misao   uto lis 14, 2008 2:43 am

Blagoslovio vas svemogući Bog: Otac, Sin i Duh Sveti!
Presveto Trojstvo....Hvaljen Isus i Marija, ljubljeni čitatelju.

Religije imaju svoje bogove, kršćanstvo ima Boga objave. Ima Oca, Sina i Duha Svetoga. To je nama darovano, ne da bismo se pravili važni nego da bismo Njega - Njegovo ime slavili prihvaćajući ono što jesmo, a to je da smo Njegova posinjena - ljubljena djeca.

Grijeh nas je posvinjio, a Isus obraćenjem našim posinio. On nam je došao otkriti istinu o Bogu koji nije daleki hladni princip stvaranja nego toplo srce milosrdnog Oca koje je On opisao u najljepšoj od svojih prispodoba, u prispodobi o milosrdnom Ocu. Hladnu distanciranost starozavjetnog vjernika prema Bogu, Isus je približio otkrivši nam milosrdnog Boga, Boga koji je ljubav, a ljubav je davanje, prvenstveno. I ne uvjetovano primanje.

Zato Bog Otac spoznaje sebe, izriče spoznaju o sebi. Ta izrečena spoznaja jest druga božanska osoba, Sin – vječna Riječ koja je tijelom postala. Učovječila se da bi nas grijehom raščovječene očovječila ušavši u naše nemoći, postavši umjesto nas izgubljeni sin da bi sve izgubljene sinove, u poniznoj molitvi, zagovorničkoj molitvi na križu Ocu vratio. ''Oče oprosti im jer ne znaju što čine. Otvori im pamet, razbistri um. Makni maglu zablude, laži, zavođenja Zloga ohološću razuma, kratkovidnošću ljudske mudrosti, zemaljske mudrosti.''

Zato Isus kad je umirao ispustio je duh – dah i nama udijelio Duha. ''Mir vam svoj ostavljam i dajem, ne kao što svijet daje.'' Na Uzašašće Crkvi svojoj kaže: ''Molite da se obučete u Silu odozgor.'' I Duh Sveti kao dar Oca i Sina dolazi i mijenja prve učenike, koji prestaju biti strašljivi - postaju hrabri, neustrašivi. Dobivaju u ozračju straha Božjega odvažnost davati svjedočanstvo i uz cijenu vlastitoga života. Jer više treba slušati Boga nego ljude.

Glas je Njegov u nama, glas savjesti. Zato je Presveto Trojstvo najljepši dar Neba zemlji, Nebeska Obitelj, koja nas zove da razvijajući se svestrano, ali najprije i najvažnije, unutar zemaljskih obitelji, održavamo i podržavamo vezu s njima po uzoru svete Obitelji: Isusa, Marije i Josipa. Da znamo doći i ući u Presvetu obitelj, Oca, Sina i Duha Svetoga, zato nam Crkva posreduje dar Presvetog Trojstva.

Sve molitve započinju: ''U ime Oca i Sina i Duha Svetoga.'' Svi sakramenti započinju u znaku križa u koji je utkana najdublja tajna naše vjere : Presveto Trojstvo: Otac, Sin i Duh Sveti.

Brate i sestro, neka nam po moćnom zagovoru prve od žena, Marije iz Nazareta, naše nebeske Mame, Gospodin otvori oči srca da Ga prepoznamo, da Mu se predamo. Da Mu dopustimo da nas vodi kako bismo surađivali na suotkupljenju svijeta. Jer On je, Isus je, jedini Spasitelj. Posrednik između Neba i zemlje – Bogočovjek. Kao čovjek nas razumije, kao Bog nas spašava.

Odazovimo se pozivu Neba, da koračamo u čistoći nebeske ljubavi, živeći odvažno svoju svetost, koja je zajednički i pojedinačno osobni dar upućen svakom čovjeku. A Crkva to bogatstvo ima od svoga Boga. Budimo bogati Bogom, kako bismo mogli biti velikodušni prema svim siromasima, osobito onima koji oskudijevaju smislom života i ljubavlju spašenosti.

Budi blagoslovljen poštovani i dragi, od Boga ljubljeni čitatelju: u ime Oca i Sina i Duha Svetoga! Amen.

fra Miroslav Bustruc
[Vrh] Go down
Korisnički profil
Bodulka
prelog confidential
prelog confidential
Bodulka

Broj postova : 290
Join date : 15.09.2008

PostajNaslov: Re: Smisao kroz misao   sri lis 15, 2008 8:09 am

Neka nam ne bude svejedno
Hvaljen Isus i Marija ljubljeni čitatelju.

Bog te ljubi i to je temelj Radosne vijesti. Da tvoj život ima smisla, da ti ne moraju dani uludo teći. Jer kud god koračaš trebaš bacati snopove zlatne svjetlosti Božjeg svjetla. Isus je to svjetlo koje nam se daruje bezgranično i nas opunomoćuje da budemo svjetlo svijeta.

Svijet treba svjetlo. Zbog prilagođavanja okolnostima svijeta ne smijemo se pretvoriti u mrak nego ostati svjetlo bez obzira koliko vjetrovi protivština puhali. Koliko napasti htjele ugušiti to. A Isus moli Oca u svojoj Svećeničkoj molitvi: da budemo jedno, mi s Njime, On s Ocem u Duhu Svetome. Moli za one koji će na našu riječ vjerovati u Njega jer mi ne navješćujemo sebe nego Njega.

Zato Ti hvala, Gospodine što nas potičeš da se odreknemo sebičnog sebe kako bismo primili nesebičnog Tebe i kako bi po zagovoru Tvoje i naše Majke u nama rasla spremnost da budemo istinske čiste Pokaznice Tvoje ( ne svoje). Da budemo prazni od sebe, da budemo puni Tebe. I da prepoznamo napast koja hoće da bude obratno: da budemo puni sebe i prazni Tebe. Da navješćujemo sebe, a ne Tebe.

Zato se odričem oholosti, koja bi nas htjela zavesti da budemo sami sebi dostatni; da budemo sami sebi bogovi, što je krivo, zabluda, laž i zavođenje. A Ti moliš da budemo jedno. Zato odmakni od nas, Gospodine mentalitet da nam je svejedno – baš me briga. Zato, od mene i od nas odmakni taj mentalitet koji glasi: ''Ne tiče me se za braću''.

Kajem se za nehajnost za istinske potrebe drugih. Blagoslovi, Gospodine svoju Crkvu. Blagoslovi stado malo i daj da budemo Tvoje ovce koje Te slušaju bez pogovora i bez prigovora. Koje koriste svoj razum, ali usklađujući ga s vjerom, podvrgavajući ga Duhu. Zato izvuci iz našeg razuma otrov racionalizma, bolest racionalizma. Udijeli nam zdravlje razuma. Udijeli nam zdravlje vjere, jaku vjeru. Udijeli nam, Gospodine čvrstu nadu.

Udijeli nam ljubav koja ljubi i neprijatelje, koja pobjeđuje mržnju. Koja se ne sklanja u zavjetrinu osrednjosti niti bježi od zauzimanja za braću. Pomozi nam da naše služenje izvire iz ljubavi, a ne iz prisile. Pomozi nam da naše služenje bude radosno jer to činimo radi Tebe. A Ti si poslan od Oca da bi nam objavio Oca. Boga kao Oca, kao Tatu. Kao onoga čije srce dršće od ganuća kad mu se kao izgubljeni i nađeni sinovi vraćamo natrag.

Pomozi nam da se u nama dogodi čudo obraćenja, preobrazbe, zagledanja u Tvoje oči, Isuse, dok hodamo ovom zemljom između gnijezda i zvijezda. Da znamo biti ljudi raspoloživi za Tvoje planove, i odvažni u odstupanju od svojih, slabih, sitnih, malih, skučenih, sljepačkih planova, koji nas guraju u zavjetrinu naših bunkera iz kojih svijet promatramo pod prizmom osude drugih i – sažaljenja sebe, samosažaljenja.

Daj nam ljubav kojom ćemo prepoznati da smo ljubljeni. Da živimo dostojanstvo djece Božje. Da živimo slobodu djeteta Božjega. Slobodu činiti dobro i biti dobar, bilo to zgodno ili nezgodno, odobravali to ljudi ili ne odobravali. Da znamo više držati do Tvoje riječi, do Tvojih planova nego do ljudskih predviđanja, do domaće pameti, koja nas često puta vraća u podzemlje naše nepromjenljivosti, u farizejsku oholost, oholu samodostatnu duhovnost, koja ne vidi nikoga osim sebe. Daj nam odvažnosti da Te ljubimo iznad svega, a bližnjega kao sebe.

Hvala Ti na pozivu da budemo Tvoji, da svi budemo jedno ali ne križajući različitost svoju. Neka u bitnome bude jedno – jedinstvenost, u nebitnome različitost, a u svemu ljubav. Da svi budemo jedno a ne da nam bude svejedno. Gospodine, molimo Te da tako molimo i da tako živimo.

Amen.

Fra Miroslav Bustruc
[Vrh] Go down
Korisnički profil
Bodulka
prelog confidential
prelog confidential
Bodulka

Broj postova : 290
Join date : 15.09.2008

PostajNaslov: Re: Smisao kroz misao   pet lis 17, 2008 7:35 am

„Pošalji Duha svojega, Gospodine, i obnovi lice zemlje“ i srca ljudi…

Duh Sveti jest onaj koji nas posvećuje, koji nas obnavlja, koji nas čisti. Crkva se nalazi u velikom čišćenju, raščišćavanju neriješenih odnosa s Gospodinom, neriješenih računa s Bogom, sa sobom, s drugima. Čisti se od natruha zagađenosti materijalizmom, grješnošću. No nema globalizacijskog čišćenja u neosobnom, kolektivističkom smislu. Toga nema. Bog ljude ne stvara kolektivistički. Ne stvara ljude - robote. Ne stvara ljude - robove. Stvara slobodna bića koje istočni grijeh nas neovisno o nama zarobljava. To je dakle istočni grijeh, kojega se oslobađamo u sakramentu krštenja. Ali ostaje muka nam nespašenosti i nakon krštenja po osobnom opredjeljenju za zlo.

Isus, kad je uskrsnuo i kad se ukazao apostolima, rekao im je: ''Mir vama!''
Pavao govori: ''Ne primiste Duha robovanja da se opet bojite nego Duha posinstva u kojemu kličemo 'Abba, Oče'.'' Zato molimo za dar straha Božjega; početak mudrosti - strah Božji. Molimo i za ostale darove, ali ponajprije za ljubav jer nam znanje može postati inficirano ohološću, kao što i jest. Možemo robovati nepostojećoj božici razuma, po racionalizmu od kojega boluje Europa već nekoliko stoljeća; Crkva, svijet.

Treba nam zato obraćenje. Duh Sveti ponajprije je onaj koji nam daruje obraćenje. I to svakome. Daruje nam razumijevanje. Daruje nam ostale svoje darove. Molimo ga za te darove. Molimo ga i za plodove. Molimo ga za snagu da možemo prihvatiti Isusa s križem jer bilo bi površno, neuvjerljivo i nedjelotvorno kršćanstvo i kršćani koji bi prihvaćali Isusa bez križa – znači bez patnje, bez boli, bez muke. To bi bilo naivno kršćanstvo. S druge strane bilo bi prestrašno kršćanstvo koje bi samo križ prihvaćalo. Bez uskrsnuća to bi također bilo okljaštreno kršćanstvo. Treba nam spoj Isusa s križem, i križa s Isusom, ali nam ne treba fiksiranost na Veliki petak nego usmjerenost i duhovna protočnost prema uskrsnuću.

Zato Gospodine Životvorče, Duše Sveti, molimo te uđi u podzemlje naših podsvijesti, nesvijesti i svijesti. Raščisti što treba raščistiti, preobrazi što treba preobraziti. Kako ne bismo bili uobraženi nego preobraženi kršćani. Daj nam snagu za novo stvaranje, umiranje sebi i rađanje Bogu po Tebi, u Tebi po Isusu, jer Ti si obnovitelj. Obnovi lice zemlje, obnovi srca ljudi.

Uđi u moj duh, dušu i tijelo. Sve Ti predajem. Daj mi dar molitve za umiranje samome sebi i rađanje Bogu za bližnje. Da služim bližnjima radi Boga, a ne kao bogovima. Da se oslobađam ugađanja sebi – da želim ugađati Tebi sa cijelim svojim bićem. Da se ne bojim tražiti potpuno razvlaštenje od samoga sebe – potpuno oslobođenje od samoga sebe. Da se oslobodim samoobožavanja i obožavam Boga jedinoga. I zato mi Duše Sveti pomozi na tom putu po moćnom i najmoćnijem zagovoru, prve od ljudi, prve od žena, Marije iz Nazareta - naše nebeske Mame.

Karl Rahner o Duhu Svetome razmišlja ovako:

Duha se može iskusiti tamo gdje netko slobodno preuzima odgovornost iako od toga nema nikakav dokaz za uspjeh. Tamo gdje čovjek doživi svoju krajnju slobodu koju mu nitko ne može oduzeti. Tamo gdje se skok u smrt prihvaća kao početak ispunjenja nepojmljivih obećanja. Kad osjetimo da je naš život u cjelini ipak dobar i prihvaćen iako to ne možemo dokazati. Kad netko užasnu beznadnu svagdašnjicu prihvaća opušteno, a da ni sam ne shvaća zašto. Kad se nečega odrečemo i osjetimo da smo kapitulirali, a to je zapravo pobjeda. Kad se možemo prepustiti i smrti kao dobitku bez straha i strepnje.
Duše Sveti, ljubavi Oca i Sina, Daru osobo, i osobni Dare, molimo Te da dođeš k nama. Da nas preuzmeš kao djecu Božju. Da osmisliš naše postojanje, naše služenje, naš boravak na zemlji. Da u nama usadiš duboku čežnju za putovanjem prema nebeskoj domovini, a da pri tom ne zaboravimo na svoje zemaljske zadaće. To Te molimo po moćnom zagovoru Marije iz Nazareta koja je bila Tvoja najposlušnija učenica i najvjernija zaručnica. To te molimo po Kristu Gospodinu našemu, amen.


Fra Miroslav Bustruc
[Vrh] Go down
Korisnički profil
Sponsored content
PostajNaslov: Re: Smisao kroz misao   

[Vrh] Go down
 
Smisao kroz misao
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
Forum grada Preloga :: PRELOG :: Vjerski život-
Forum(o)Bir: